Posts

Showing posts from 2017

Atok

ATOK
Okay topik aku kali ni mungkin tkdk kena-mengena dgn pembaca tapi aku nak kongsi kesedihan aku dlm blog ni sekejap.
Kemarin dulu, sesudahnya aku tamat menjawab paper akhir utk final sem ni, bukak whatsapp terus nmpak ayh aku ckap utk call dia balik sbb urgent dan yg paling mengejutkan ialah aku kena segera balik ke kg utk bertemu tok aku sbb doc sarankan semua ahli keliarga utk berada brsamanya. Balik je bilik, terus aku kemas2 dan balik kg segera mungkin. Masuk je wad dimana tok aku duduk, uish perasaan dia taktau la nak describe mcm mna. Mungkin aku nampak biasa dan tenang tapi hanya Allah je tau sedih aku mcm mna. Aku usaaha utk tknk dekat dgn tok bkn sebab aku hati kering tapi aku tknk klau aku dkat dgn dia and bisik dkat dia, air mata aku jatuh. Aku tak boleh tgok org sakit mcm tu, takat org yg aku tak brapa rapat pun pi melawat dah nak nangis, ni tambahkan keuarga sendiri, tok sendri pulak tu.
Semlm, sesudahnya abah balik dri hospital bincang dgn doc pakar, abah cakap tok mcm …

Pertandingan

Pertandingan? apa yg kita paham pasal pertandingan?
Bagi aku pertandingan tu sangat penting dalam hidup, dari kecik memang kita sering bertanding samada secara sah mahupun bukan. dulunya kita bersaing contohnya dari segi pelajaran, yesss since upsr kita akan bersaing untuk dapatkan tempat dan keputusan yg bagus untuk membanggakan ibubapa kita. setiap kali dapat keputusan, aku mesti takkan tunjuk dekat parents aku sebab aku bukannya seorang yg bijak, sebab apa? nanti adalah suara2 yg taknak aku dengar dari family lain. yes you guys mesti tahu perasaan dibanding-bandingkan right? itu yg aku rasa but when it comes to result upsr, pmr or spm kita dah tak boleh lari, sebab semua akan tanya tanpa kita alu-alukan and aku malas nak dengar yg aku ini la itu la apa la, daaa bosan. but now, aku jumpa satu jalan yg boleh buat family aku bangga dengan aku, yg buat aku tak malu untuk tampil depan family yg lain. apa jalan tu? okay, jalan tu ialah sukan.
yes bersukan lah yg dapat buat aku banggakan…

Sahabat

Seorang Sahabat
Okay kali ni aku nak cerita psai sahabat and I guess ramai yg tertarik dgn topik aku kali ni kan. Aku nak tanya korang, apa yg korang paham tentang sahabat? Siapa ja yg boleh jadi sahabat korang? Sahabat ni memerlukan kateria mcm memilih calon suami/isteri ke?

Sahabat ni bg aku sesuatu yg semua org dlm dunia ni ada. Betul tak? Skop pandangan aku terhadap sahabat ni luas sebenarnya. Kita jumpa ramai orang, berkenalan dgn diorang semua tapi adakah semua tu layak digelar sahabat? Jawapannya tak pun. Dlm 100 org, mungkin yg layak digelar sahabat tak sampai 5 org pun. Salah satu pandangan aku trhadap sahabat is, tak semestinya kwn yg kita kenal dah lama cukup layak utk jdi sahabat kita, boleh ja org yg kita kenal 2 bulan lepas tu boleh jadi sahabat kita malah dia boleh jdi sahabat yg lebih baik dri kwn kita yg dri kecik sbb apa? Baca ni  “friendship isn’t abt how long you know them but how they can still stay with you even though they know how bad you are” and yes, tak sem…